Translate
duminică, 24 mai 2015
Sarmale
Cui nu-i plac sarmalele ?
Sincer nu cred ca cunosc persoana careia sa nu-i placa.
Ingrediente
- 1kg carne tocata porc ( sau combinatie jumatate porc jumatate vita)
- optional putem pune si ceva afumat ( in oala peste sarmale/ da un gust foarte bun)
- 100 grame orez
- 2 cepe uscate
- 200 ml pasta tomate
- varza acra
- sare
- piper
- cimbru
-2 foi dafin
Carnea se poate cumpara tocata sau o putem toca noi acasa. Eu prefer carnea macra, sa o toc acasa, asa stiu exact ce mananc.
Se toaca ceapa marunt si se pune la calit (1-2 minute). Se adauga orezul si se mesteca 30 secunde (astfel orezul o sa aiba un gust mai bun). Se opreste focul si se adauga carnea tocata, 100 ml pasta tomate, sare, piper, cimbrul si se amesteca.
Foile de varza se taie astfel incat carnea sa poata fi impachetata cu usurinta. Prima foaie a verzei ( cea mai mare) se pastreaza pentru a o pune la final, o folosim ca si capac.
Procedeul de umplere/rolare este destul de simplu. In mana stanga se pune foaia de varza, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta. Mana stanga se strange (ca si cum am strange pumnul) pentru a nu lasa sa se desfaca sarmaua, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior.
Cand am terminat de facut sarmalele se toaca putina varza, pe care o asezam la fuldul oalei, dar si deasupra sarmalelor. Astfel evitam sa se arda.
Eu folosesc o oala de lut pentru a le fierbe. Mereu ies perfecte astfel.
Se aseaza un prim strat de varza tocata in oala. Deasupra punem foile de dafin si putin cimbru. Asezam sarmalele in straturi, in forma de cerc. Cand am terminat de asezat sarmalele punem restul de varza tocata si foaia pastrata (aceasta o sa aiba un rol de capac). Se pune 1-2 cani de apa si o jumatate de cana de pasta rosi (sa fie putin mai jos de nivelul ultimului rand, altfel o sa dea peste in cuptor) si se da oala la cuptorul preincalzit pentru 3-4 ore la 180 grade. Din cand in cand se verifica oala si se completeaza cu apa daca ramane fara.
Pentru cei care prefera sarmalele mai colorate se poate pune o cana de suc rosi in loc de apa. Eu am pastrat reteta pe care mami mi-o facea, chiar daca nu sunt ele "rosi" eu le ador asa cum sunt.
Mie imi place sa pun ceva afumat deasupra ( inainte de a pune foaia intreaga). Poate sa fie o scarita, un os orice.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu