Translate

duminică, 24 mai 2015

Branzica de capra facuta in casa


 

  Cand eram mai mica bunica ne facea la tara cea mai buna branzica pe care am mancat-o vreodata. Era sanatoasa, satioasa si foarte gustoasa.
 
  Bunica mea folosea CHEAG pentru a face branzica.
  Cheagul este o enzima. Acesta se adauga in laptele proaspat, incalzit la 30-35 grade. Este foarte greu de gasit, doar in piete (uneori), pentru ca fiecare producator de branza are propriul cheag.
Cheagul traditional poate fi inlocuit cu :
- ser
- zeama de lamaie
- otet
- calciu lacti

  Eu am folosit zeama de lamai si putin lapte batut.

Ingrediente

1litru lapte capra
1 lingura zeama lamaie( daca adaugam mai multa zeama branzica o sa aiba un gust rau)
50 grame lapte batut de vaca

  Am pus laptele la incalzit si inainte sa inceapa sa fiarba am pus zeama de lamaie si laptele batut. Am lasat sa ajunga la punctul de fierbere si am oprit focul.
  Am lasat ca laptele sa se odihneasca 5-10 minute (incepe sa se formeze branzica) si l-am rasturnat intr-un tifon. Am strans capetete tifonului si l-al lasat la scurs aproximativ 2 ore
  Am servit branzica cu putin ulei masline, frunze de spanac si chifle proaspete facuta in casa.
  Mi-a iesit aproximativ 150 grame branzica, dar trebuie tinut cont ca am folosit lapte din comert, care este mult mai slab ca cel de tara ( implicit iese mai putina branzica).
DAca doriti o cantitate mai mare de branzica doar dublati/triplati cantitatea de mai sus de ingrediente . 


Reteta de chifle o gasiti aici  :  http://retetedinlume7.blogspot.ro/2015/05/chifle-pufoase.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu