Linonada de soc sau Socata ma duce cu gandul la copilarie.
Atunci asteptam luna Mai cu sufletul la gura pentru a merge la tara, la
bunica, care ne astepta cu aceasta bautura absolut delicioasa.
Este foarte usor de facut si o alternativa sanatoasa la toate bauturile acidulate ( si nu numai ) din comert.
Ingrediente
5 l apa,5-6 flori de soc
350 gr zahar brun nerafinat / dar puteti folosi orice fel de zahar
3 lamai mai mari
Mod de preparare
Se toarna apa rece intr-un borcan de 5 litri. Se
adauga zaharul, florile de soc, sucul si coaja rasa de la
lamai. Se amesteca bine si se acopera borcanul cu o farfurioara. Se lasa
la fermentat aproximativ 3 zile. Foarte important socata trebuie sa stea la lumina si la o temperatura de minim 20 grade, pentru a se creea acea aciditate. De asemenea este necesar sa mestecati cel putin o data pe zi continutul, cu o lingura de lemn.
Daca doriti sa grabiti procesul puteti pune putina drojdie proaspata , maxim 5 grame la 5 litri de apa.
Socata se strecoara si se pastreaza, de preferat in recipiente de sticla, in frigider. Poate fi pastrata pana la 5-7 zile .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu